Tonnikalalevite

 


Tonnikalalevite


280g tonnikalaa öljyssä tai vedessä

350g rasvatonta maitorahkaa

1 suuri sipuli tai muutama pienempi sipuli 

1 luomu sitruuna

Tilliä  tai muuta tuore yrttiä

Oliiviöljyä  (kylmäpuristettu neitsyt oliviiöljy)

Suolaa 

Mustaa pippuria




Tässä hieman lisätietoja ainesten valinnasta. Valitse tonnikalasäilyke, jossa kala on pakattu kiinteään muotoon. Pieneksi silpuksi säilötty tonnikala on pehmeää ja se hajoaa liikaa levitettä valmistaessa. Lidl myy toisinaan lasipurkkeihin säilöttyä valkoista tonnikalaa. Aina, kun sitä löydän Lidlin erikoistuotteiden hyllystä, niin ostan muutaman purkin varastoon. Tämä tuote muistuttaa hyvin paljon Ranskassa kotitekoisesti säilöttyä tonnikalaa. Varsinkin Bretagnen alueella kalastajilta voi ostaa kalaa ja säilöä sen itse lasipurkkeihin. Lidlin säilykkeen kala on jämäkkää ja se täytyy käsin irrottaa paloiksi. 

Mitä tulee tuoreisiin yrtteihin, niin voit itse valita, mitä yrttiä haluat käyttää. Usein käytän korianteria, joka sopii todella hyvin maustamaan levitettä. On kuitenkin henkilöitä, joiden makuhermoissa korianteri saattaa maistua saippualta tai metallilta. Tilli sopii hyvin kalan kanssa. 

Mukaan voit myös lisätä teelusikallisen currya. 

Sipuleina voit käyttää valkoista, keltaista, punaista sipulia. Kesän aikana olen käyttänyt myös sipuleiden mukana olevat tuoreita vihreitä varsia. Ne antavat vihreää väriä levitteeseen. 


Juoksuta tonnikalan öljy tai vesi pois säilykepurkista. Kalaan voidaan jättää jonkin verran öljyä, mutta jos käytät veteen säilöttyä kalaa, niin anna kaiken veden valua pois. Hajoita käsin kala pieniksi paloiksi suuri kokoiseen kulhoon. 

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioksi ja lisää se kulhoon. 

Huuhtele sitruuna, kuivaa ja sen jälkeen raasta kuori. Vältä raastamasta kuoren alla olevaa valkoista kerrosta. Purista sitruunasta mehu. Lisää raastettu kuori ja mehu kulhoon. 

Ennen sekoittamista lisää vielä mausteet.  Suolan määrä riippuu siitä, kuinka suolaista tonnikala on. Muista, että aina voit lisätä suolaa ja mausteita. 

Sekoita kaikki ainekset hyvin ennen, kuin lisäät maitorahkan mukaan seokseen. Viimeiseksi lisää 3-4 ruokalusikallista oliiviöljyä. Sekoita vielä joukkoon valitsemasi yrtti pieniksi silpottuna. 




Voit valmistaa levitteen jo edellisenä päivänä. Se säilyy  jääkaapissa tiiviissä kannellisessa säilytysastiassa.  

Tarjoile levite, joko suoraan paahdetuille ohuille patongin siivuille. Voit myös antaa jokaisen itse valita paahdetun patongin, suolakeksin tai muun vastaavan sopivaksi katsomasi pienen leivän päälle. 

Testasin yhditelmän ylijääneistä keitetyistä perunoista ja levitteestä. Yhdistetin niistä pikalounaan. Paloita kylmät keitetyt perunat  lautaselle ja päälle tasainen kerros tonnikalalevitettä et voilà sinulla on maukas annos. 





Kommentit

Suosituimmat postaukset