Tomaattipiirakkaa aperitiivin aikaan

 



La tarte à la tomate miten se pitäisi tarjota? Lämpimänä vai kylmänä, voitakinalla tai itse valmistetulla taikinalla. Se on rapean herkullinen täynnä aurinkoa ja väistämätön makuelämys varsinkin kesäaikaan. 

Mistä tomaateista, pienistä vai suurista? Onko värillä väliä? Paras piirakka syntyy tomaateista, jotka ovat kasvanneet omassa puutarhassa.  Aamuauringon lämmössä kerätty tomaatti tuoksuu taivaalliselta. Koolla tai värillä ei ole väliä, maulla kylläkin. 

Ranskalaiseen tyyliin leivotaan Provencen tomaattipiiras, toisinaan myös Tarte Tatin muodossa ylösalaisin tai yksinkertaisesti La tarte à la tomate

 Kypsytätkö tomaatit ensin vai miten valmistat piirakan? Entä minkä taikanan valitset?. 

Vaihtoehtoja on monia, riippuen taikinasta, tomaateista ja juustosta jota lisätään mukaan piirakkaan. Tämä vaatii pohdiskelua, jos sinulla ei ole valmiita ohjeita tai et aina halua mukautua ohjeiden määrityksiin. Mietintä vaiheessa on hyvä avata jääkaapissa viilentynyt valkoviini pullo ja pohdiskella tomaattien kohtaloa. 

 Voit valita kokonaiset pienet terttutomaatit, siivuiksi leikattujen tomaattien valikoimasta keltaisten, oranssien, tummien ja punaisten tomaattien sekoitusta. 

 Mehukkaat tomaatit voivat saada aikaan kypsymättömän piiraspohjan tai mehukkaan vetisen täytteen. Joten tomaattien sisältämä mehu pitää valuuttaa pois. Sitä odotellessa valkoviini maistuu raikkaalta  ja vie minut takaisin Ranskan aurinkoiseen kesään.






Tomaattipiiras



Kahdelle reilut palat tai neljälle aperitiiviksi. 


Olen kokeillut useimpia eri tapoja tomaattipiiraan onnistumiseen. Tomaatit sisältävät  paljon nestettä, joten piirakan pohjasta voi helposti tulla vetistä eikä se ei pysy koossa. Tärkeintä on ennen piiraan valmistusta, että leikkaaa suuremmat tomaatit siivuiksi ja halkaise pikku tomaatit. Laita tomaatit siivilään, jonka alla on astia mihin mehu voi valua. On hyvä sekoittaa tomaatteja aina välillä, jotta mehu pääsee valumaan siivilästä pois. 

 Voit käyttää valmista pakeste voitaikinaa tai piirastaikinaa. Totesin Pirkka piirastaikinan hyväksi vaihtoehdoksi,  jos sinulla ei ole omaa suolaisen piirakan taikinaohjetta jota voit käyttää. 


 Kauli taikina ohueksi ja laita se piirakkavuokaan tai aseta taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Esikypsennä taikinaa noin 10 minuutin ajan. Tämän jälkeen aseta tomaatinsiivut/pienet puolikkaat esikypsennetyn taikanan päälle. Lisää suolaa ja provencen mausteita. Kypsennä piirasta uudelleen uunissa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen lisää päälle juusto. Piiras kerran vielä uuniin vain ajaksi, jonka aikana valitsemasi juusto sulaa piiraan päälle. 

Voit myös lisätä pestoa esikypsytetyn taikinan päälle ja sitten ladot siivutetut tomaatit. 


Olen kokeillut mozzarella juuston käyttöä tomaattien alla. Silloin ilman reunoja olevasta piirakasta juusto alkoi valua kypsyessään tomaattien alta leivinpaperille. Vuohenjuustosiivut  tomaatien päällä sopii hyvin samoin pieneksi murskattu fetajuusto. Fetajuustopiiraan päälle lisäsin hieman oliiviöljyä, kun nostin piiraan ulos uunista. 


Bon Appétit!









 


Kommentit

Suosituimmat postaukset