Aperitiivin aika




Palataan aperitiivin alkulähteille ja aperon historiaan. Sana”aperitif”  tulee sanasta ”apertivus” siitä johdannainen ”aperire”, joka tarkoittaa ”avata” eli avata ruokahalu ”apetit”


Antiikin Egyptin aikana ihmiset nauttivat taateleita ja kuivia hedelmiä maistellessaan haaleaa olutta. 

Antiikin kreikkalaiset myös kerääntyivät yhteen jakamaan ”les symposions” eli juomakokoontumisia. Nämä kokoontumiset oli järjestetty kahteen osaan: juomiin ja ruokiin. 

Alkujaan aperitif oli kasvipohjainen juoma, jonka tarkoitus oli ennen ruokailua avata ruokahalu. Tämä tapa kuitenkin muuttui pikku hiljaa 1800-luvun loppupuolella, jolloin aloitettiin tarjoilla apertiiviksi alkoholijuomia. 


Ajan kuluessa aperitiivi rituaali on kehittynyt tärkeään yhteiseen herkutteluhetkeen perheen tai ystävien kesken. Tätä tapaa 90% ranskalaista toteuttaa ainakin kerran viikossa. Aperitiivin nauttiminen on alkusoitto ystävien keskeiselle ruokailulle. Se voi myös olla ”un apéritif dinatoire” illallisaperitiivi, joka korvaa normaalin illallisen.   Seuraustellaan keskustellen ja nauttien hauskoista hetkistä leppoisasti sisällä, ulkona terassilla, puutarhassa tai vaikka retkellä. 


Yhä enemmän ja enemmän ranskalaiset kerääntyvät viettämään yhteistä aikaa apero dinatoiren ympärille. Sillä vapaus on valttia maistella, mitä itse kukin haluaa. Tarjolla voi olla useita erilaisia suupaloja. Herkkupaloja on helppo ottaa tarjottimelta tai kulhoista, eikä lautasia välttämättä tarvita. Aperitiivillä testataan uusia makuja ja tuodaan esiin suupaloja leikkisällä kokeilusellisellä tavalla. 


 

Erilaiset leivät ja piiraat, rapeat vihannekset, leikkeleet, antipastit ovat osaa tarjoilua. Eikä missään nimessä saa unohtaa levitteitä, kuten oliivitahnaa eli tapenade sekä kaloista valmistettuja levitteitä. Myös erilaisista lihoista valmistetaan pateeta tai rilletteä, jota voidaan levittää ohuen patonki siivun päälle. Näiden suosio on kestänyt kaikenlaiset uutuudet. Sen vuoksi tuotevalikoimat ovat kehittyneet suuren suosion myötä. A
perolla voidaan myös tarjota juustoja. 


Gourmet tuotteiden tarjoilu aperitiivin kanssa on yleistynyt. Yksi niistä on tryffelisientä sisältävät tuotteet, jotka kuuluvat hienostuneisiin aperititiiveihin ja ovat hyvin trendikkäitä. Artisokkatahna tryffelillä soveltuu täydellisesti illallisaperoon. Ja kerran kun Ranskassa ollaan, niin yksi ehdoton suosikki on "le foie gras" hanhen tai ankan maksapatee.


Aperitiivin nauttimiseen valmistetaan pienikokoisia suupaloja ja helposti nautittavaa ”sormiruokaa”. Juomina nautitaan useimmiten erilaisia alkoholipitoisia aperitiivijuomia, sampanjaa, kuohuviiniä, valko-, tai roséviiniä. Alkoholittomia juomia unohtamatta. Ranskalaisessa kulttuurissa lapsetkin osallistuvat nauttimaan aperosta. Lapset pitävät pienistä herkkupaloista sekä heille sopivista juomista. Lasien kilistely lapsien kanssa on osana yhteenkuulumista. 

  

Kutsua aperitiiville ei pidä vähätellä, sillä se on ystävällinen kutsu tutustumaan vaikka uuteen naapuriin sekä tie uuteen tuttavuuteen.



                                             

Yhteenvetona l’apero on rituaali, joka korostaa työn jälkeen siirtymistä vapaa-aikaan. Ranskalaisten keskuudessa aperitiivi on synonyymi työn ja rentoutumisen välillä. Se on myös jaetun yhteisen ajan viettoa, jossa improvisaatio ja spontaanisuus saavat tilaa.  

Seuraavassa postauksessa apero reseptejä.




                                   Vieraita odotellessa juhannuksena



Juhannuksen kunniaksi









Kommentit

Suosituimmat postaukset