Kaaoksen kesyttämistä



 Lauantai aamun viileys väistyi kirkkaana paistavan auringon lämmittäessä. Olin tarkoituksella ajoittanut saapumiseni ennen lauantaita. Tänään saapuisi Monsieur Clouvet, katonkorjaaja kello 10 jälkeen. Marraskuun alussa notaarilla vahvistetun alustavan talokauppa sopimuksen ja virallisen osto allekirjoituksen välisenä aikana oli kenenkään osapuolen tietämättä tapahtunut jotain. Loppu vuodesta 2022 oli satanut muutaman kerran todella rankasti. Entinen omistaja nuori herra Théo oli huomannut ylimmän kerroksen kylpyhuoneen katon rajassa merkkejä mahdollisesta vuodosta. Kaupan teko tilaisuudessa olimme päättäneet hoitaa asian yhdessä ja jakaa mahdolliset korjauskulut. Oikeastaan naapuri, jonka talon seinä kiinnittyi kattoon oli korvausvelvollinen. En kuitenkaan halunnut aloittaa kylässä oleskelua heti syytöksillä naapureita kohtaan.

Kiinteistövälittäjä järjesti tammikuun aikana katonkorjaajan kanssa arviokäynnin katon kunnosta. Minä puolestaan sovin puhelimitse tarkan ajankohdan korjaukselle saatuani ensin arvion korjauksen kuluista. 

Sovitulla ajalla saapui komea iloisen näköinen mies autollaan pysäköintipaikalle. Sieltä yhdessä kannoimme tarvittavat tarvikkeet talolle. Onneksi eteisessä hyllyn alle oli ennestään varastoitu vanhoja savesta valmistettuja kattotiilejä.  Niitä on nykyään vaikea löytää ja olivat arvokkaita. Vanhat talot kylissä ovat useimmiten kiinni toisissaan. Taloni sivuilla on saman korkuiset talot  ja talot ovat kiinni toisissaan. Taloni  takaseinä on kiinni talossa, jonka viimeinen kerros on korkemmalla. Kuten korjaaja jo ensi käynnillä oli todennut, että takaosan talossa oli tehty ikkunaremontti. Kyseinen ”remonttimestari” oli vaihtaessaan ikkunaa kävellyt minun taloni katolla samalla rikkoen taloni katon ja naapurini seinän yhdistävän eristeen. Pyysin Monsieur Clouvetea ottamaan valokuvia ennen ja jälkeen korjausta, jotta voisin lähettää ne myös Théolle. Korjaus sujui mutkitta ja samalla asetettiin alaspäin liukuneet kattotiilet paikoilleen.  Kattoni ei ole valtava. Oikeastaan katon pinta-ala on aika pieni. Osa kattoa on purettu noin 10 vuotta sitten sen huonon kunnon vuoksi ja tilalle on rakennettu kattoterassi. 



Tiilikattoni yläpäässä aivan naapurin talon ikkunan alla oleva oranssi eritys vaihdettiin


                                                                       Kattoterassi


Yläkerrassa eli kolmannessa kerroksessa tai ranskalaisittain toisessa kerroksessa sijaitsee makuuhuone, kattoterassi ja avonainen kylpyhuone suihkulla. Huoneessa oli 140 cm leveä sänky. 

Olin jo etukäteen tehnyt erilaisia suunnitelmia sisustuksen suhteen. Parisängyn sijaan tarvitsisin kaksi 90cm leveää sänkyä yläkertaan. Niinpä rohkenin kysyä Monsieur Clouvetelta apua siirtää sänky kerrosta alemmaksi. Sängyn runko oli kuitenkin liian leveä portaikkoon, joka johti keskikerrokseen. Pas possible! Runko oli täytynyt joskus nostaa kadulta suoraan terassin kautta makuuhuoneeseen. 

Monsieur Clouveten lähdettyä ryhdyin miettimään miten jatkaa. Huoneessa oli kaksi liian suurta huonekalua. Sängyn lisäksi makuuhuoneessa oli Ikean korkea vaatekaappi, josta halusin luopua. Tiesin jo miten sängyn kanssa tuli toimia, mutta se selviää hieman myöhemmin. 


Onhan keittiö paljon tärkeämpi, kuin tulevien vierailijoiden makuuhuone ajattelin. Keittiössä alkoi touhu ja tohina. Talossa on kaksi keittiötä. Ensimmäinen kerros (suomalaisittain) tai pohjakerroksessa sijaitsee kokonainen erillinen asunto. Sitten toisessa kerroksessa (ranskalaisittain ensimmäisessä kerroksessa) on avoin tila keittiölle ja olohuoneelle. Avatessani keittiö tavaroita sisältäviä muuttolaatikoita päätin samalla, mitkä esineet jäävät omaan keittiöön. Muut astiat ja tarvikkeet kannoin eteisen kautta seuraavan kerroksen portaille.Siitä voisin aina viedä osan yläkerran keittiöön. Illan päätteeksi olin saanut selvitettyä kahden keittiön tavarat. Lisäksi olin löytänyt kaikki vanhat ranskalaiset vihreät säilöntäpurkit, joita käytän keittiön säilytyspurkkeina. Keräilin vihreitä lasipurkkeja asuessani Ranskassa. Sain myös päivällä rautakaupasta ostamani hyllyt paikoilleen. Vihdoinkin olin saanut pienen osan sisustusta valmiiksi. Vähän kodikkuutta kaaoksen keskellä.



Keittiön työtaso


Kevään ensimmäiset kukat, Mimosat



Koko viikonloppu meni laatikoita tyhjentämällä ja seinien maalausta suunnitellen. Sunnuntai iltapäivällä tapasin naapurini. Eläkkeellä oleva mies oli lastaamassa polttopuuta kotiinsa tyttärensä ja tämän poikaystävän avustaessa. Rupattelimme hetken tai oikeasti jonkin aikaa, sillä naapuri on kova puhumaan. Samalla selvisi, että hän voisi auttaa minua muutaman kaapin purkaamisessa ja kantaisimme yhdessä kattoterassilta lavoista valmistetut mööpelit alas. Hän voisi käyttää ne polttopuuna. 


Maanantai aamulla olin päättänyt, että leveä sänky tulisi tavalla tai toisella keskikerrokseen. 

Ensimmäisenä tehtävänä oli saada internetti ja ranskalainen kännykkänumero. Löysin Aptista SFR:n liikkeen, johon suuntasin heti aamulla. Liikeessä sain tietää, että talossani oli valmiina valokuitu. Formidable!!  Sain itselleni sen niin tärkeän numeron. Suomesta olin ottanut mukaan vanhan kännykkäni, johon olin vaihtanut akun ja huoltanut sen. Sim kortti sisään ja kaikki tuntui toimivan. Seuraava pysähdys kodinkoneliikkeessä. Tarvitsin astian-ja pyykinpesukoneen. Vielä rautakaupaan, josta ostaisin sahan. 


Minun oli saatava leveä sänky alas ja olin jo viikonlopulla tutkinut pohja- ja pintasuojan alla olevaa puurunkoa. Irroitin ensin niittejä, jotka pitivät pohjasuojan kiinni sängyn rungossa.  Samalla irroitin osan rungon päällä olevasta suojakankaasta. Runko ja sängyn kulman vahvikkeet olivat kiinnitetty toisiinsa pitkillä niiteillä, joita olisi aivan mahdotonta irroittaa. Niinpä päädyin vanhaan kikkaan, jonka olin joskus toteuttanut ennenkin. Radikaali ratkaisu ongelmaan. Sahasin rungon kaksi lautaa poikki, poistin patjaa kannattavat rimat. Osa suoja- ja pohjakankaasta oli vielä sängyn rungossa kiinni, taitoin ne puurungon yli. Irralliset osat kannoin keskikerrokseen. Suurin rungon osa liusui mukavasti portaita pitkin alas kangas suojanaan. Sänky oli nyt alhaallaja. Se oli koottava kokoon uudelleen. 





Suomesta toin mukanani omat työkaluni, ruuveja ja minulla oli työkalupakissa paljon erilaisia metallisia laattoja. Valikoin niistä vahvimmat. Ensin kiinnitin poikki sahatun laudan yhteen rungon toisesta päästä metallilevyn ja ruuvien avulla. Tämän jälkeen asetin kaikki sängynpohjan rimat  paikoilleen. Ongelmana oli, että olin aivan yksin. Sängyn toisen laudan yhdistäminen ei onnistunut. Samaan aikaan, kun yritän puristaa lautaa tarkalleen sen toiseen osaan, olisi minun pitänyt yltyä porakoneen avulla ruuvaamaan metallilevy kiinni. Impossible!


Sängyn runko oli lattialla ja sen toinen reuna oli takan matalaa koroketta vasten. Sitten hoksasin samassa tilassa oli baarituoleja.  Asetin baarituolin selkänojan vastakkaista seinää vasten ja tuolin jalan sängyn runkoa vasten. Tämän jälkeen varmistin laudan asennon tarkalleen oikealle kohdalle. Baarituolin jalan korkeuden säätökahvalla sain tuolin jalan ponnahtamaan tiukkaan kiinni sängyn runkoon. Et voilá! Ruuvasin levyn kiinni kädenkäänteessä. Kiinnitin sängyn jalat. Patja taittui sen verran, että se liusui portaita alas. Olin aiemmin ylhäällä käsitellyt patjan molemmat puolet desinfiointiaineella. 




                      

                         Iltaan mennessä sänky oli pedattu. 

                        Yläkerran suihkussa oli uusi kiinnitystanko, letku ja käsisuihkunosa . 

                        Nyt oli aika nauttia iltapala.



                                    Uusi suihkutanko, letku ja vettä säästävä suihkuosa



                                                              Valmis pedattu sänky


Kommentit

Suosituimmat postaukset