Viikon vieraat

 


Unikot kukkivat täällä kaikkialla

Kaksi viikkoa takana epävaikaista säätä. Nyt olen istunut ensi kertaa terassilla pidempään, kuin yhtenäkään muuna päivänä. Sade on saanut luonnon kukoistamaan vielä rehevämmin mitä se nyt jo on. Vaikka täällä on satanut runsaasti, ei vesi ole ehtinyt valumaan edes jokeen, kun kaikki vain imeytyy kuivaan maahaan. Calavon joki, jonka kuiva uoma kulkee Saint Martin de Castilloniin johtavan maantien reunalla on edelleenkin kuiva. 




Kirsikat ovat kypsyneet ja niitä on tarjolla kaikkialla. Ensimmäisen viikon alussa kävin Avignon lähellä tilaamassa uudet nojatuolit. Alakerran sohva tuntui liian massiiviselta. Avignonin lähellä sijaitsee suuri ostoskeskus alue, josta löytyy aivan kaikkea. Matkaa sinne on noin 40km. Puolessa välissä matkaa tuuli yltyi. Ostoskeskuksen alueella tuuli puhalsi niin kovaa, että ihmisiltä lensi paketit kädestä. Tuuli tuntui melkein riisuvan vaatteet päältäni. Takaisin ajellessani ostin tien varrelta vihanneksia, viinejä, sekä kirsikoita ja mansikoita. Paikalliset tuottajat myyvät omia tuotteitaan paikallisteiden varsilla. 






Takaisin kylässä tapasin Monsieur Jean Yvesin, joka toivotti minut tervetulleeksi. Kyselin häneltä voisiko hän auttaa minua kantamaan sohvan osat parkkipaikalle jonain päivänä. Halusin viedä sohvan kierrätyskeskukseen ja siksi olin vuokrannut tilavamman autonkin käyttööni. 

Ystävällinen Jean Yves ehdotti, että irrotan sohvan osat toisistaan ja hän yrittää hoitaa loput. 

Sain myöhemmin häneltä viestin, että sohva haetaan pois seuraavana päivänä. 


Kello yksitoista tiistaina Jean Yves ilmestyi kadulle vastapäätä olevasta talosta valkoisen pölyn peitossa. Naapurissa hän auttaa vanhempaa herraa keittiöremontin kanssa. 

Hänellä oli mukanaan lasku WC:n vesisäiliön uusituista osista, jotka hän oli poissa ollessani asentanut. Tarjosin hänelle palkkiota työstä, mutta hän ei hyväksynyt mitään maksua, joten maksoin vain tarvikkeet. Kävimme samalla läpi kaikki paikallisen yrityksen tekemät korjaukset ja sähkötyöt. Valaisimet oli laskettu alemmaksi, jotta ne eivät sokaise silmiä olohuoneessa. Öljypuristimeen oli asennettu kaksi led lamppua korostamaan historiallista puristinta. Yläkerran keittiöön oli vaihdettu valaisimia ja ikkunaan turvakaide. Yläkerran portaat olivat myös saaneet tukevat kaiteet. Oman makuuhuoneen suihkuun oli asennettu puuttuvat lasiovi. Ja mikä parasta lämpöpatterissa ollut vika oli korjattu, eikä patteria tarvinnutkaan vaihtaa. 


Kello 11.30 saapui pick-up auto kapeaa Grand Ruetä pitkin taloni eteen. Auto oli niin leveä, että kuskin piti tarkistaa mahtuuko ovi avautumaan, jotta hän mahtuu autosta ulos. Olin Jean Yvesin kanssa kantanut sohvan osat eteiseen josta miehet kantoivat ne autoon. En ehtinyt muuta kuin sanoa kiitos, kun kylän kunnan palveluksessa oleva mies hyppäsi takaisin autoonsa, ennen kuin ehdin kysyä, miten voin korvata kuljetuksen. Kiitin Jean Yvesiä avusta ja hän vastasi lähtiessään: ”Soita minulle, jos tarvitset jotain”. 


Olin saanut jo paljon aikaan 24 tunnin aikana. Sunnuntaina saapuessani iltapäivällä olin päättänyt siivota yläkerran tiistai illan suomalaisia vieraita varten. Ystäväni Anun kaksi tuttavaa saapuisivat illan suussa omalla vuokra-autolla. Suomalaiset vieraani löysivät taloni helpommin, kuin paikalliset kuljetusfirmat.  Tarjosin heille aperitiivin ja illallisen samalla, kun tutustuimme toisiimme. Ehdotin heille, että voisin viedä heidät seuraavana päivänä tutustumaan Roussillonin Okran väriseen kylään. 



Okra esiintymiä on useissa paikoissa. 

Roussillonin kylä on okra esiintymien ympäröimä.



Kunnan virastotalo


Kylän kukkulan laelta avautuu upe näkymä kohti Mont Ventoux vuorta


Balsamiviinietikka liike 

Keskiviikkona lähdimme rauhallisesti liikkeelle yhdessä nautitun aamiaisen jälkeen. Roussillonin kylässä kiertelin kapeita katuja ja nousimme aivan ylös kylän reunalle, josta avautuu upea näköala. Yhdessä kukkulan viimeisistä taloissa sijaitsee liike, joka valmistaa ja myy todella erikoisia vaaleita maustettuja balsamiviinietikoita. Maistelun jälkeen vieraani päätyivät 100ml pulloihin, sillä käsimatkatavaroihin ei voinut ottaa mukaan suurempia pulloja.  Balsamiviinietikkaa myydään myös agar agarilla hyydytettynä kiinteään muotoon. Palasta voi raastaa balsamiviinietikkaa vaikka salaatin päälle. 


Aaah kaikki tyynyt sisälle terassilta, ukkonen tulossa. Onkohan niin, että vastapäätä Saint Martinia olevat Luberon korkeimmat vuoret (korkein Le Mourre Nègre 1125m) keräävät ukkospilvet juuri tälle alueelle. 

Siirryin yhden kerroksen alemmas ja nyt testaan uutta kirjoituspaikkaa. 


Suomalaiset vieraani ihastuivat talooni ja tarjoamaani ruokiin. Torstaina heidän lähdön jälkeen vaihdon lakanat ja siivosin yläkerran huoneet. Illalla tuli ranskalaisia vieraita. Olin edellisellä viikolla juuri saanut talostani Airbnb:n ilmoituksen valmiiksi verkkoon.  En vielä ehtinyt sulkea kalenterissa aikaa, jolloin itse olen täällä, kun ranskalainen perhe sattui varamaan pitkän viikonlopun torstaista sunnuntaihin. Otin heidät mielihyvin vastaan. Tämä olisi hyvä testi siitä miten tilat toimii ja olisiko kaikki tyydyttävää asiakkaan kannalta. 


Viikolopun aikana perhe ei päässyt kertaakaan terasille, sillä sade jatkui melkein koko viikonlopun. 

Perhe valmisti omat ateriansa yläkerran keittiössä. Iltapäivisin he kävivät tutustumassa Luberoniin ja muuten viihtyivät yhdessä aikaa viettäen. Lauantaina oli todella kurja ilma, joten päätin lukea kirjani loppuun. Kello neljä iltapäivällä suljin kirjani ja vaihdoin pyjaman päältäni rentoihin vaatteisiin. Pieni kierros kylässä teki hyvää sateen jälkeen.


Sunnuntai aamuna ranskalaiset vieraani lähtivät tyytyväisinä kohti Lyonia olevaa kotiaan. 

Jopa lapset olivat ihastuneita majoitukseeni. 

Heidän lähdön jälkeen suuntasin aamupäivällä Aix-en- Provencen juna-asemaa. Poikani Oscar oli tulossa viikoksi luokseni. 


Valtava ukkosmyrsky saapui kylän ylle. Kaato sateen väliin tuli jopa raekuuro. Kapea katu muuttui virtaavaksi joeksi. Myrsky loittonee hiljalleen.


Kommentit

Suosituimmat postaukset