Kevään odotus vie ajatukset Provencen aurinkoon

 


Tammikuun viimeinen viikonloppu, presidentin vaalien 1. kierros ja jonkilainen vatsatauti.
 Eilinen ja osa tästäkin päivästä on mennyt nukkuen. Nyt sentään olo tuntuu jo paremmalta, vaikka ruoka ei vielä maita. Kaivoin kirjahyllystä esiin useamman sisutuskirjan Hilary Robertonin Nomad at Home, Living with Nature Marie Masureel ja kaksi Hans Blomquistinin kirjaa In the Mood for Colour ja inspired by Nature. Kaipaan inspiraatioita pimenevässä illassa. 





Päätin hiljattain, etten jatka Ranskan kotini vuokrausta airbnb enkä booking.com kautta. 
Viime kesä oli hyvä kokeilu aika tähän. Minulla on Saint Martin de Castillonissa ystävä, joka pitää hyvää huolta talostani. Teimme yhteistyötä. Kaikki varaukset tuli minulle, muutamia kommelluksiakin sattui. Mireille hoiti siivouksen ja kaiken muun paikan päällä. Toiminta oli jokseenkin kannattavaa, mutta ei kuitenkaan mieluisaa hoitaa asioita Suomesta käsin. 


Avaan kotini teille naiset. Teille, jotka olette kiinostuneet ranskalaisesta kulttuurista ja elämäntavasta. Kerron siitä lisää vielä hieman myöhemmin. Nyt jo voit kuvitella olevasi kolmen muun ystävän seurassa Provencen lämmössä. Kuljette kanssani kylillä ja kujilla. Nautimme kaikesta, mitä Luberonin alue tarjoaa. 


Helmikuun toisella viikolla lennän Amsterdamin kautta Marseilleen, josta ajan vuokra-autolla kotikylääni. Tällä kertaa viivyn vain viikon, jonka aikana kodissa tehdään muutamia muutoksia. 

Talon ulko-ovi on tarkoitus vaihtaa sillä aikaa, kun olen paikalla, jos vain ovi saapuu ajallaan. Nykyinen metallinen ovi ikkunoineen ei eristä säänvaihtelua. Eteinen tarvitsee myös lämpöpatterin. 

Kyllä, talven sää on viileää ja toisinaan voi luntakin sataa. Yöpakkaset yleensä ovat -1-5:n välillä. Tuuli toisinaan on kylmää ja navakkaa. Siltikin Provencen talvi on mielestäni siedettävämpää, kuin täällä eteläisessä Suomessa. Kevät alkaa näkyä jo heti maaliskuussa ja toisinaan aurinkoisella terasilla voi nauttia lounaasta jo helmikuussakin. Voin myös muuttaa sisustusta runsaammaksi, kun en enää vuokraa yläkerran asuntoa muille. 


Voit jo keväällä huhtikuun puolen välin jälkeen matkustaa 5-7 päivän lomalle luokseni.  Ystäviesi kanssa ehdotatte minulle ajankohtaa, joka sopii teille. Päivien ohjelmaa voidaan joustavasti muuttaa tarvittaessa. Majoitutte kotiini ja koko talo on kaikkien käytössä. Aamiaiselle voi tulla vaikka pyjama päällä. Iltaisin kokkaamme yhdessä ranskalaisia ruokia samalla tutustuen ranskalaisiin makuelämyksiin. Ennen ateriaa nautimme aperitiivin kattoterassilla tai olohuoneessani. 

Jos Luberonin alue, joka sijaitsee Ranskan Provencen sydämessä ei ole tuttu sinulle, niin tässä hieman lisää tietoa. 

Luberonin alue on tunnettu upeasta luonnostaan, oliivilehtoista, laventelipelloistaan, vuoristaan ja maalauksellisista kylistään.

Alueella on useita viehättäviä kyliä, kuten Gordes, Roussillon, Bonnieux ja Lourmarin ja paljon muita, joissa voit ihailla perinteistä provencelaista arkkitehtuuria ja tutustua paikalliseen elämäntapaan. Alueella on myös suuri määrä viinitiloja, jotka tarjoavat viininmaistelukierroksia ja mahdollisuuden tutustua viininviljelyyn. Laadukasta oliiviöljyä unohtamatta. Juhannuksen jälkeen voit ihailla kauaskantoisia lavetelipeltoja. Alueella on myös okra esiintymiä, jotka ovat värjänneet maan kirkkaan keltaisesta tummaan poltettuun punaiseen. 

Luonnonystäville alue tarjoaa monia mahdollisuuksia patikointiin. Samalla voi nauttia upeista näköaloista ja luonnon monimuotoisuudesta. Luberonin luonnonpuisto tarjoaa suojaa monille harvinaisille kasvi- ja eläinlajeille.

Alueen ruokakulttuuri on huomionarvoinen ja voitte maistella herkullisia provencelaisia ruokia, kuten ratatouillea, bouillabaissea sekä lukuisia juustoja ja leivonnaisia. Viikottain alueen kylissä on torimarkkina päivä. Suurin niistä on lauantaisin Aptin vanhan kaupungin kujilla ja aukioilla. Pelkkä käynti ranskalaisella torilla on jo elämys. Antiikin ja vanhan tavaran brocante -liikkeitä löytyy pienistä kylistäkin, mutta Isle-sur-Sorguen kaupunki on antiikin ja brocanten myynnin keskus. Aamupäivä vierailu viikonlopulla kannattaa. 

Kulttuurikohteita ovat Château de Lourmarin ja Abbaye de Sénanque. Voimme vierailla näissä historiallisissa paikoissa ja oppia lisää alueen rikkaasta historiasta. Päivä 40km päässä Aix-en-Provencen kaupungissa antaa hyvän kuvan Provencen kaupunkielämästä. 

Lukemalla muita postauksia tutustut talooni sekä kaikkeen siihen, mitä talon osto on tuonut mukanaan. 

Verkkosivuilta www.lamaisondejoana.com löydät kuvia ja ohjelman, jonka voi soveltaa matkan pituuden ja saapumispäivän mukaan. 





Kommentit

Suosituimmat postaukset