Värikkyyttä talviseen ruokailuun




Kaksi viikkoa sitten ensi lumi satoi  saaristossa touden valoa harmauteen ja pimeyteen. Mökillä viimeiset tarkistukset ja huollot oli tehty. Aamulla lumipyryn tauotessa oli kävellyt merenrannalle. Taivas oli raskaan tumman harmaa ja se sävytti meriveden synkäksi. Kesästä oli vain muistoja. Mökille viikonlopuksi olin varannut erilaisia vihanneksia. Näin talven tullen minulle ei tunnu maistuvan salaatit samalla tavalla, kuin lämpimän sään vallitessa. Syön vihannekset mieluummin kypsytettynä ja lämpimänä. 

Kesän aikana jo kerroin ystävilleni miten valmistan ranskalaisen Tian de Legumen. Vihannes kranssin tai tiaran, joksi sitä voisi kutsua suomeksi.  Tämä helposti valmistuva vihannespaistos sopii tarjottavaksi kesällä vaikka kalan kanssa. Kylmän sään aikaan se tuo mukavan lisukkeen aterioille. Toinen lempi vihannespata on Ratatouille. 

Mikä sen parempaa, kuin punaista, oranssia, keltaista, vihreää väriä lautaselle virkistämään ateriaa. 


Tian de Legumen 


valmistetaan tomaateista, kesäkurpitsoista, sipuleista ja munakoisoista. 





Tarvitset pöyreän uunivuoan, jos sinulla ei sitä nyt satu olemaan, niin muun muotoinen vuokakin käy. Sinun pitää vain asetella vihannesten siivut eri tavalla kuin pyöreässä vuoassa.


Varaa tarpeeksi tomaatteja, 2 munakoisoa ja 2 kesäkurpitsaa (ei liian suurta), 2-3 sipulia, valkosipulia, oliiviöljyä. Mausteeksi mustapippuria, suolaa sekä provencen yrttisekoitusta. 


Huuhtele tomaatit, munakoisot sekä kesäkurpitsat ja kuori sipulit. 

Leikkaa vihahannekset noin puolen sentin siivuiksi. Jos munakoiso on suurikokoinen voit halkaista sen pituussuuntaan ja näin saat pyöreiden siivujen sijasta puolitettuja siivuja, jotka sopivat paremmin muiden kanssa yhteen. 


Laita runsaasti oliiviöljyä pyöreän uunivuoan pohjalle. Aloita vihannesten latominen keskeltä vuokaa. Aseta vuorotellen kunkin vihanneksen siivun ja jatka niin kauan, kunnes vuoka on täyttynyt ja vihannekset muodostavat pyörremäisen muodon. Muun kaltaisissa astioissa aseta vihannekset vuorotellen jonoon. Ripottele päälle murskattua valkosipulia, oliiviöljyä ja mausta yrttisekoituksella, suolalla ja pippurilla. 


Paista vihanneksia esikuumennetussa uunissa 180 asteen lämmössä noin 45min. 

Sen jälkeen kokeile ovatko vihannekset kypsyneet tarpeeksi. Voi sammuttaa uunin ja tarvittaessa jatkaa kypsyttämistä hauduttamalla ruokaa uunin lämmössä. 








Ratatouille


Ranskassa ratatouillea voidaan nauttia, niin lämpimänä, kuin kylmänäkin. Reseptejäkin on erilaisia, samoin tapoja valmistaa sitä.

Oma reseptinikin vaihtelee sen mukaan, mitä toisinaan jääkaapista löytyy. 




Reseptiäni varten olin  ostanut mökille vietäväksi suippopaprikoita, kesäkurpitsoja, munakoison, sekä pieniä terttutomaatteja. Suuremmatkin tomaatit käyvät yhtä hyvin. Lähtiessäni kotoa tarkistin jääkaapin vihanneslaatikon ja sieltä löytyi fenkolia ja puolikas purjo joten otin nekin mukaan. Tiesin, että mökillä oli aina sipuleita ja valkosipuleita varastossa. 

Päätin käyttää kaikki vihannekset, jotta voisin hyvin lämmittää ratatouillea viikolla vaikka lounaaksi. 




Suuri kokoiseen kattilan pohjalle kaadoin oliiviöljyä, niin että sen pohja peittyi. Aloitin lisäämällä kuumenevaan öljyyn kesäkursitsan palaset, sitten munakoison, sekä paprikat. Päätin tällä kertaan jättää sipulin pois ja olin jo huuhdellut purjon vihreän varren ja tarkistanut, että kaikki multa oli huuhtoutunut pois. Lisäsin siivutetun purjon ja fenkolin. Leikkasin pienet tomaatit puoliksi ja kuorin neljä valkosipulin kynttä, jotka paloittelin joukkoon. Paloitellessani viimeisiä vihanneksia samalla sekoittelen jo kattilassa kypsymässä olevia. Annan vihannesten hiljalleen hautua kattilassa kannen alla. Yleensä en lisää yhtään vettä, sillä kypsyessään vihanneksista vapautuu niin paljon nestettä, ettei muuta nestettä tarvita. 

Lisään samat mausteet, kuin edelliseen reseptiin, eli Provencen kuivattua  yrttisekoitusta, suolaa, pippuria ja valkosipulin kynsiä paloitettuna. 

Vihannekset porisevat hiljalleen ja sekoittelen niitä silloin tällöin puulastalla. Vihannekset valmistuvat noin puolessa tunnissa.


Samaan aikaan tarkastelen mitä kaikkea jääkaapissa on. Ylähyllyltä löytyy puoliksi tyhjiä munakennokoteloita. Tarkistan ne. Pitäisi käyttää nämä munat nyt, etteivät vanhene. Sitten mieleeni muistuu, että olen monta vuotta sitten valmistanut Ranskassa ystävieni kanssa Ratatouillen, johon lopuksi lisäsimme seoksen pinnalle kypsymään kananmunia. Rikon kananmunat yksitellen lasiin ja näin tarkistan niiden käyttökelpoisuuden.  Sitten kaadan munan lasista hitaasti kattilaan vihannessekoituksen päälle. Lisään kaikki munat samalla tavalla. Tämän jälkeen lisään hieman lämpöä  ja suljen kannen. Ratatouille on valmis, kun kananmunat ovat kypsyneet pinnalla.

 

Et Voilà! Bon appétit!





Kommentit

Suosituimmat postaukset